Brood

Dit broodrecept komt uit Jamie Oliver’s Naked Chef boek, en we gebruiken het al een paar jaar. Je kan hiermee alle kanten op. We hebben het gemaakt met verschillende soorten meel en bloem. Ook hebben we al eens een deel van het water vervangen door bier, wat ook een bijzonder leuk resultaat gaf. Elke keer krijg je zo toch een heel ander brood.

Hieronder suggereren we dat je twee ronde broden maakt, maar je kan natuurlijk elke vorm maken die je wil. Als je een heleboel kleine bolletjes maakt kan je bijvoorbeeld een breekbrood maken.

De dertig gram zout die erin hoort kan je makkelijk terugbrengen tot de helft.

Ingrediënten voor 2 broden:

  • 1000g bloem
    mag ook 500g gewone bloem zijn, en 500g semolina, of elke andere combinatie
    wij hebben patent tarwebloem gebruikt wat vanwege zijn eiwitgehalte erg geschikt is om brood mee te bakken
  • 625ml water
  • 30g zout
  • 21g droge gist
  • 30g vloeibare honing

Bereiding:

Meng de honing, de gist, en de helft van het water met elkaar. Laat even staan.

Vermeng de bloem en het zout, en doe dit in een kom. Maak een kuiltje in het midden.

Voeg het water-honing-gistmengsel toe aan de bloem, en meng dit er doorheen.

Voeg geleidelijk de rest van het water toe en meng tot een plakkerig deeg.

Kneed het deeg 5 minute lang met de hand, tot het de juiste structuur heeft. Bebloem je handen, en vorm een bal van het deeg.

Besprenkel een bakplaat met wat bloem, leg de deegbal in het midden van de bakplaat, en snij deze twee keer in met een scherp mes. Bedek met een schone theedoek en laat ongeveer een uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Kneed na een uur het deeg gedurende een paar minuten goed door, om de overtollige lucht te verwijderen. Verdeel het vervolgens in twee even grote bollen. Vouw de zijkanten naar binnen om een mooie broodvorm te krijgen.

Besprenkel een bakplaat met wat bloem, en leg de broden op de bakplaat. Besprenkel de broden rijkelijk met bloem, en snijd elk brood twee of drie keer in met een scherp mes. Dek af met een schone theedoek, en laat een uur lang rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 225°C.

Haal na een uur de theedoek van het brood af, en zet het voor 20-25 minuten in de oven. Het brood is  gaar wanneer het hol klinkt als je erop klopt.

Bron: The Naked Chef (Jamie Oliver)

Print Friendly

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*